Het verschil tussen man en vrouw, is vanaf dat ze half volwassen zijn niet moeilijk te onderscheiden. Ook bij jonge dieren is het al vaak snel te zien.
Jammer genoeg is het bij de baileyi- en bicinctorus soorten wat moeilijker te zien wanneer deze nog jong zijn. In de eerste weken is het dan het beste te zien met een vergrootglas. Hierbij moet dan echt gelet worden op de grote van de schubben onder de cloa.
Man:
Hier zie je dat het om een mannetje gaat. Hij heeft een grove geslachtsopening(cloa), met daaronder wat grotere schubben. Ook aan de sporen op de achterpoten kan je hem herkennen. Als ze jong zijn hebben ze dit nog niet.
De bouw van een mannetje is meestal grover/breder dan die van een vrouwtje. Vooral de kaken zijn breder. Bij halfwas dieren kan je al duidelijk de hemipenissen zien zitten. 2 verdikkingen achter de cloa.
Mannetjes zijn het moeilijkst te herkennen als ze klein zijn. Je kan beter kijken welke er vrouwtjes zijn. Zo houd je automatisch de mannetjes over.
Vrouw:
Hier zie je dat het om een vrouwtje gaat. De cloa is veel gladder. Ook de schubben onder de cloa zijn kleiner.
Waar vrouwtjes het beste aan te herkennen zijn, zijn de donkere stippen die aan weerszijde onder de cloa zitten. Je kan ze goed zien op de foto. Geloof me… Hiermee maak je de beste kans om je dieren te onderscheiden. Zeker wanneer de dieren nog klein zijn.